Kuřecí játra opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, ostrým nožem odstraníme viditelné bílé blány a překrojíme je na menší části. Zeleninu očistíme, z fenyklu odstraníme dřevnatou část a nať, a vše nakrájíme. Mrkev a petržel na kolečka, celer na kostičky, fenykl na proužky. Játra opečeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran a odstavíme. Zvlášť v hlubší pánvi na másle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a fenykl. Cibuli přidáme, až když zelenina začne zlátnout na okrajích. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme lžíci rajčatového protlaku, promícháme a necháme vydusit na tuk (trvá to jen chvíli). Zeleninu podlijeme sklenkou červeného vína, necháme chvíli povařit a celý obsah pánve vlijeme k opečeným játrům. Přilijeme zbytek vína a hrnek vývaru tak, aby bylo maso ponořené. Okořeníme pepřem, lžičkou šalvěje, přidáme nové koření, bobkový list a pod pokličkou dusíme na mírném ohni doměkka asi třičtvrtě hodiny. Podle potřeby podléváme vývarem. Dochutíme solí, případně malou lžičkou cukru. Podáváme s jasmínovou rýží: Rýži vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou v poměru 1:2 - na jeden hrnek rýže dva hrnky vody. Rýži přivedeme k varu, osolíme a pod pokličkou na mírném ohni dusíme 15 - 20 minut. Odstavíme a necháme ještě 5 - 10 minut pod poklicí dojít.
Tip: Samozřejmě můžeme použít krůtí nebo i jiná játra :-).
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek